سفارش تبلیغ
صبا ویژن
اگر مستحبها به واجبها زیان رساند ، مستحبها را واگذارید . [نهج البلاغه]
کل بازدیدها:----8166---
بازدید امروز: ----6-----
بازدید دیروز: ----3-----
مهر و مهرورزی

 

نویسنده: شیما شادابی
یکشنبه 86/1/26 ساعت 6:15 عصر

پاسکال در تعریف محبت و مهرورزی می گوید:


محبت برتر از ماده و عقل است ،نه از این جهت که آدمی از قید و بند این جهان مادی نجات می‌دهد بلکه از این حیث که شخص را از قید نفس خود هم آزاد می نماید و اورا با سایر آدمیان مربوط می سازد . محبت از عقل و ماده بالاتر است زیرا آدمی را از جهان وجودش نجات داده و به سوی خدا می برد تا متحد شدن با اقیانوس هستی را تحقق بخشد.


می توان گفت محبت یگانه نیروی است که جباران قدرتمند را می ترساند و همین محبت است که اثبات می کند جهان هستی غیر از جهان مادی است که تا حدی محکوم قدرت و خواست ما انسان هاست ، در حالی که جهان هستی واقعی محکوم یک قدرت بالاتر از اداره می باشد که خیر و نیکی و حیات را مجسم می کند و مانع از این می شود که ماده با همه استحکامی که دارد به وی حکومت کند


بنابراین محبت ، اصل همه تمدن ها و پیشرفت هاست و بدون وجود محبت ، اضطراب وپریشانی جای آرامش و سعادت را می گیرد، در نتیجه برخوردها جای ایثار و حماقت ها جای حکمت را اشغال می کند و تعدی و زورگویی ، جانشین عدالت و شهوت ، جایگزین عاطفه می گردد، همان طوری که بدون وجود محبت ، در عوض الهام ، شک و وسواس به آدمی غلبه می کند.


تعریف خانواده:


خانواده گروهی است متشکل از افرادی که از طریق نسب یا سبب و رضاع با یکدیگر به عنوان شوهر، زن، فرزندان، مادر، پدر، برادر و خواهر در ارتباط متقابلند و فرهنگ مشترکی پدید آورده و در واحد خاصی به نام خانواده زندگی می‌کنند. که کوچکترین نوع یک اجتماع را تشکیل می دهند و کانون پرورش محبت و مهرورزی در بشر می باشد زیرا دانه مهرورزی در این جامعه کوچک کاشته می شود ،خانواده به خاطر اهمیت زیادی که دارد در جامعه دارای نقشهای  نیز می باشد که می توان این نقش  ها را مورد بررسی قرارداد.


نقش خانواده:


خانواده از ابتدای تاریخ تاکنون در بین تمامی جوامع بشری، به عنوان اصلی‌ترین نهاد اجتماعی؛ زیربنای جوامع و منشأ فرهنگ‌ها، تمدن‌ها و تاریخ بشر بوده است، پرداختن به این بنای مقدس و بنیادین و حمایت و هدایت آن به جایگاه واقعی و متعالی‌اش، همواره سبب اصلاح خانواده بزرگ انسانی و غفلت از آن موجب دور شدن بشر از حیات حقیقی و سقوط به ورطه هلاکت و ضلالت بوده است.


می توان گفت که خانواده هر چند ساده ترین و کوچکترین شکل زندگی اجتماعی است، در اسلام، در ردیف مهمترین نهادهای اجتماعی قرار دارد و به نقش و تاثیر آن اهمیت بسیار داده شده و به پایه داری و دوام آن توجه فراوان شده است. خانواده واحد بنیادین جامعه و کانون اصلی رشد و تعالی انسان است، قوانین ومقررات و برنامه‌های جامعه باید در جهت آسان کردن تشکیل خانواده، حمایت و پاسداری از قداست آن واستواری روابط خانوادگی باشد. تربیت و عواطف اجتماعی به عنوان مهمترین ویژگی‌های نظام انسانی از خانواده نشأت می‌گیرد از این رو خانواده در اجتماع دارای جایگاه های مختلفی می باشد.پس خانواده منطقه ای کلیدی در یک جامعه دارد که اگر به آن توجه ای نشود باعث ازبین رفتن جامعه می شود


نقش عاطفی خانواده در توسعه مهرورزی:


انسان نیازمند محبت است. با محبت، زندگی سرد و افسرده او گرم گردیده، عطر و طعمی دلپذیر پیدا می کند. دوستی و مهربانی و صلح و صفا و آرامش، مطلوب همه انسانهاست. زندگی بدون محبت، مانند پیکر بدون روح است. خانواده کانون گرم محبت است. آنجاست که انسان می تواند دیگران را، بدون هیچ شائبه ای، دوست بدارد و احساس کند که دیگران نیز او را دوست دارند. بهمین سبب است که کسانیکه می خواهند زندگی بشر را در اجتماعی دلپذیرتر سازند اجتماع را به یک خانواده تشبیه کرده اند و از مردم می خواهند تا دیگران را به چشم افراد خانوادة خود نگاه کنند. لذا مهمترین اصل در تشکیل یک اجتماع کوچک جایگاه عاطفی آن است هرچقدر بنای این اصل محکمتر ساخته شود تاثیر آن در جامعه به صورت آشکارترنمایان می شود و جامعه ای که بر اساس محبت پایه ریزی شده است بسیارتوانمند است و زندگی دراین اجتماع  بسیار دلپذیر است زیرا تمام اعضای این اجتماع خود را نسبت به دیگری مسئول می داند وبرای حل مشکلات جامعه تمامی توان خود را به کار میبندند پس خانواده در اجتماع از نظر عاطفی نقش بزرگی دارد و هر خانواده ای که در آن مهر و محبت باشد باعث ترویج و انتشارمهرورزی در جامعه می شود که این خود نیز باعث روشن ماندن آینده کشور می گردد وامید به زندگی را در جامعه بالا می برد زیرا هریک اعضای جامعه دلیلی برای زندگی دارند و آن مهرورزیست.


نقش اجتماعی خانواده در توسعه مهرورزی:


زندگی خانوادگی فرد را برای زندگی اجتماعی آماده می سازد از آنجا که خانواده نخستین اجتماعی است که فرد رسما در آن عضو می شود این اجتماع می تواند چگونگی اجتماعی زیستن را بیاموزد، فرزندان در خانه از رهگذر تقسیم کار هر یک وظیفه و مسئولیتی بر عهده می گیرند و از طریق همکاری با سایر اعضای خانواده طرز کار دسته جمعی در یک واحد اجتماعی را تمرین می کنند، سازندگی مهمتر خانواده، هنگامی آغاز می شود که مرد و زن جوان ازدواج می کنند و خانودة جدیدی تشکیل می دهند. تشکیل خانواده عملا به معنی پذیرش مسئولیت ادارة یک واحد اجتماعی است.پس اگر در حفظ این  نظام اجتماعی خانواده محبت و مهرورزی را به صورت عادلانه بین اعضای خانواده تقسیم کنیم می توانیم شاهد حرکتی عظیم باشیم زیرا توانسته ایم در این اجتماع کوچک رابطه ای صمیمانه بین اعضای آن ایجاد کنیم و هریک از اعضای این اجتماع علاوه بر تلاش برای زندگی وانجام وظایف خود به سایر اعضاء وفادار بمانند وبرای بهبود حال آنها تمام تلاش خود را بکارببندند. پس برای آنکه به فرزندان خود درس احساس مسئولیت کردن را بیاموزیم تا در اجتماع مسئولیتی را برعهده بگیرند باید ابتدا راه مهر ومهرورزی را به آنان نشان  داد تا در سایه آن بتواند مسئولیتهای بزرگ جامعه را برعهده بگیرد.


نقش اخلاقی خانواده در توسعه مهرورزی:


یکی دیگر ازنقش های مهم خانواده در اجتماع نقش اخلاق است ، اخلاق یک رکن مهم از ارکان خانواده است که اگر به آن توجه نشود سرنوشت خانواده به تباهی و در نتیجه سرنوشت جامعه ازبین می رود برای آنکه بتوان خانواده را مستحکم کنیم باید اصول و موازین اخلاقی را رعایت کنیم خانواده ای که اخلاق  درآن بر اساس اصول مهرورزی پایه ریزی شده آینده ای روشن برای خود و جامعه دارد ولی اگر درکانون خانواده احترام متقابل و مهرورزی نقشی نداشته باشد باعث فساداخلاقی میشود


جامعه ای که در آن خانواده محترم باشد و افراد آن به تشکیل زندگی با اشتیاق اقدام کنند، از نظر اخلاقی در مقایسه با جامعه ای که جوانان آن رغبتی به تشکیل خانواده نشان نمی دهند سالم تر است زیرا زن و مردی که پیوند زناشویی بسته و خانواده ای بوجود آورده اند، در خود نسبت به سرنوشت همسر و فرزندان خویش احساس مسئولیت می کنند و همین احساس سبب می شود بیش از مردان و زنان مجرد قوانین جامعه و قواعد اخلاقی را رعایت کنند.


    نظرات دیگران ( )

  • لیست کل یادداشت های این وبلاگ
  • سر چشمه ی محبت و خانواده
    [عناوین آرشیوشده]

  •  RSS 

  • خانه

  • ارتباط با من
  • درباره من

  • پارسی بلاگ
  • درباره من

  • لوگوی وبلاگ

  • مطالب بایگانی شده

  • اوقات شرعی

  • اشتراک در وبلاگ

  •